Panikångestattack, vad är det egentligen?

Vad är då egentligen en panikångest attack?

Jag gör en googling så får vi se vad jag får fram.

Panikångestattack – när ångesten kommer plötsligt

Stark ångest som kommer plötsligt kallas för panikattack. En panikattack känns mycket tydligt i kroppen. Du kan bli yr, och det kan kännas som att du ska svimma. När det känns så starkt i kroppen kan du tro att du är sjuk, till exempel att du har fått ett fel på hjärtat. Du kan känna overklighetskänslor eller rädsla för att dö.

En panikattack kommer ofta oväntat, när du inte är förberedd. Det är inte ovanligt att få en panikattack till exempel när du vilar eller slappnar av. Att få en panikattack känns mycket skrämmande. Men det är inte farligt, och panikattacken går över av sig själv.

Har du återkommande panikattacker under en längre period och är rädd för att få dessa attacker kan du ha det som kallas paniksyndrom. Det finns behandling som hjälper mot paniksyndrom.

Vad är ångest och vad beror den på?

Ångest är reaktioner från nervsystemet som inte går att styra. Det är obehagligt och skrämmande att ha ångest, men det är inte farligt. Oftast går ångesten över av sig själv på några minuter. De flesta människor upplever ångest då och då. En del har stark ångest som kommer tillbaka ofta, eller håller i sig länge. Ju mer du undviker din ångest, desto mer kan den påverka dig.

Varför får jag ångest?

Ångest är inte ett tecken på att det är något fel på dig. Det är en naturlig reaktion på att någonting skrämmer dig.

Symtomen du upplever beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet. Musklerna blir spända och du får snabbare puls och andning.

Syftet med ångest är egentligen överlevnad. Ångesten ger dig extra energi, så att du skulle kunna springa snabbt och försvara dig eller fly undan ett hot. Det är den extra energin som du upplever som ångest.

Källa: 1177.se

När man läst igenom dessa rader så kan man förstå att det var just detta som hände mig. Inte konstigt heller när jag gjorde som jag gjorde, att kroppen reagerar. Detta var vad kroppen ville säga till mig hela tiden. Efter detta enorma stress påslag ville den bara stänga av och vila.

Men eftersom jag vägrade ge kroppen det. Fick den göra som den gjorde vid gaten på flygplatsen och bara stänga av i och med att jag svimmade och var tvungen att vila en kort stund efter.

Det var därför jag mådde så mycket bättre efter den lilla korta vilan.

Här tänker ni säkert att jag lyssnade på alla mina varnings signaler som kroppen gett mig, men det är klart jag inte gjorde. Jag hade fullt upp precis som vanligt.

Jag tryckte undan problem när vi stod på parkeringen på flygplatsen och skulle betala ut oss från parkeringen. Jag mindes inte min kod till mitt bankomatkort, hade inte en aning om vad min kod var. Jag visste inte ens vilken siffra den började med. Vet att jag tänkte för mig själv. Jaja, det är väl inte konstigt jag är väl trött bara.

När vi äntligen kom hem och fått sovit efter att varit vaken hela natten. Mindes jag fortfarande inte koderna. Men intalade bara mig själv, att nu inbillar jag mig bara. La detta problem åt sidan och vägrade plocka fram det och bearbeta det som hade hänt och höll på att hända.

Dagen efter vi hade landa var jag hemma med båda barnen då det var planeringsdag på förskolan. Jag tyckte det var underligt att jag kände mig helt tömd på energi och kände en sorg inom mig. Men tryckte bort det och fortsatte som vanligt.

När tisdagen och Onsdagen hade gott och jag fortfarnde kände detta. Tyckte jag att detta var oerhört märkligt. Jag som är en person med SÅ mycket energi och är nästintill glad varenda dag. Jag ville ingenting hellre än att skynda mig hem så jag kunde var med min familj. Jag ville låsa dörren och inte släppa in någon annan. Det jag helst ville, var att stänga in dom i det minsta rummet i huset så vi kunde vara nära, nära. Bara jag och min älskade lilla familj.

På torsdag morgon fallerade allt………………………

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *