Hur man organisera ett kök, på absolut bästa sättet?!

Det finns nog ingenting som ger mig sådan ro i hela kroppen, som att organisera någonstans här hemma. (Är ju ett BIG fan av The Home Editon och Maria Kondo)

Sist var det ju gaderoben och nu ska även köket få sig ett lyft. Det många gör som jag tror är ett stort BIG NO NO är att när man exempelvis flyttar in eller städar ur sina skåp och låder. Är att man bara slänger in saker där man tror dom kan funka utan att ha en baktanke/eftertanke med vart man placerar vissa saker.

Men denna gång så gjorde det rätt från början.

Här ovan ser ni en skiss på vårat kök.

Jag valde at skriva upp vad de olika låderna innehöll och sammanställde dessa i olika kategorier.

När du sammanställt det olika kategorierna. Tittar du igen på din skiss och gör en grundläggande plan. Det kommer garanterat vara kategorier som du känner dig osäker på, men då låter du dom bara vara sålänge och låter dom falla på plats i slutet av din organisering.

NU är det dags att riva ut allt från låder och skåp, städa och torka rent. Jag gjorde det lite i omgångar för att jag inte har platsen. Men som ni ser på på dessa bilder försökte jag ändå hålla KAOSET i olika kategorier.

 

Dennis var måttligt road av denna utsikt. Men nu var det bar att kavla upp armarna och köra igång.Jag började i ena höret av köket där jag var säker på vad jag ville göra. Nämligen Städ förvaringen.

Såhär såg städskåpet ut innan.

Och med hjälp av lite boxar/låder och att ställa produkterna mer i rad. Kan vi nu enkelt lyfta ur lådan för att ta fram vad som behövs i städeningen eller korgen brevid om en disktrasa eller Svamp etc. behöver bytas ut. Samt hyllan längst upp där det var inkasta massa småskit står nu uppradade och man kan lätt se vad som finns i skåpet.

Under våran spis och micro sedan innan hade vi massa former och plåtar huller om buller om vartannat. Vilket gjorde det i princip omöjligt att flytta på något utan att vara rädd för ett brak eller krasch.

Innan:

Efteråt:

Plåtarna fick flytta upp en låda och ugnsformarna har fått byta plats i köket, till en plats där det fanns mer plats. (kommer i en senare bild) Sen lådan under som är i princip tom. Kan ni gissa vad som kommer vara här?

.

.

Barabampbamp bamp bamp……………… Källsortering…

I mitt näst projekt ska jag försöka få till en smarta källsortering, då jag känt att dessa ytor saknas i vårat kök. Och SJÄLVKLART vill man ju var en miljökämpe av hög rang. Men Jag vill gärna slippa se skiten 😉

Mitt emot detta skåp är våran köksö där vi också har våran spis. Här ville jag få till enkelheten att komma åt de mesta av tillbehören man behöver när man lagar mat samt att slippa släpa tunga grytor och former och det blev såhär:

Innan:

Vi hade även här endel av skafferiet här som fick byta plats. (kommer i bilder längre fram i texten)

Till detta:

 

Visst blev det skillnad? Och istället för en del av skafferiet fick formar flytta hit Istället.

Skafferidelen är en del som jag har hållit på med redan innan och klurat på hur man ska få till på ett bra sätt. Då min dröm är att ha ett stort Amerikansk sakfferi med burkar i samma färger och ordning och redan. Men i vårat lilla kök där det är väldigt få skåp så fick jag tänka om.  Så nu fick skafferiet ihop med kryddorna bli en helt egen del i köket. Och det blev såhär.

Innan:

Och som ni ser var det en god början redan innan men nu…..

Men nu till en helt annan Nivå. Lite flera burkar ska köpa in och en lite mindre korg med påfyllningen så är även denna delen helt klar.

Sen ÄLSKAR jag att olivoljan och vinägern etc. fick plats i lådan HATAR! när det står massa fula flaskor framme.

Nästa del att ta tag i köket var en del av delen som var där Skafferiet hamande nämligen Tallrikar , serveringskålar och bestick etc. Jag ville nu flytta denna delen så att den är princip intill Matbordet så man slipper att ta sig igenom hela köket om man missat något vid dukningen. Så denna del fick bli dukningsdelen.

Såhär såg det ut i låderna innan:

 

Till detta:

Låderna var lite smalar i den nya delen men fick det ändå och funka. Då det blir minder saker i låderna. Sen Älskar jag när allt är på samma plats och barnen kan enkelt hjälpa till. Sen Så minskas risken för trasiga tallrikar när färden till bordet är knappt 1 meter iställer för 5 meter.

Dessa kategorier ovan var dom självklara. Nu gällde det att få till dom övriga kategorierna ,så att det ändå blir logiskt. Då dessa kategorier inte riktig går ihop med varandra. Jag började med det skåpet som är brevvid kylen som är ett långt skåp med trådkorgar och öppna låder.

Som såg ut såhär innan:

Ni vet det där skåpet där man egentligen inte behöver dra ut några låder utan man i princip kastar in saker för man se ändå inte vad som gömmer sig längst in.

Efteråt såg det ut såhär:

Längst upp i skåpet placerade jag en låda, som fick innehålla alla kalasartiklar och engångsmatrial. Bakom fick även hushållspappersförvaringen . Andra plan fick bli Snaskhylla (everyone needs to have one) men balanserar upp det med gymhyllan. 😉

En mer ordningsam medicinhylla. Kaffehyllan/frukost/mellis hyllan fick en egen plats. Matlådor och lådor en låda. Men det bästa av allt är att vi gjorde plats längst ner för alla flaskor som vattenflaskor och sodastream flaskor, som tidigare bara har legat inkastade hullerombuller. LOVE IT!

Efter detta var det egentligen bara saker som inte används så ofta eller som var för små kategorier för att samlas i en låda. Så de två lådorna som blev över i köksön. Fick agera lite allttillallo låda. Som såg ut såhär innan:

Dessa 3 Kaos låder fick bli två och med hjälp av lite utrensning och ordning och reda fick det bli såhär:

Att gömma i princip en hel låda med stössel och diverses bakgrejer. HALLELUJA jag är inget fan av bakning och alla kartonger allt låg i. Nu ligger dom urplockade ur sina kartonger och ner stoppade i den lilla lådan. Perfekt!

Vi har också två skåp vid vårat köksbord där vi tryckt in massa glas och dyligt. Nu var det dags även för denna och rensat ut. Såhär såg det ut innan:

 

och nu blev det såhär:

Jag valde att behålla vardagsglasen vid matbordet och flytta dom finare glasen till ett finare ställe där dom faktisk kan få stå och göra sig vackra och man faktiskt kan se dom. Sen är det ju perfekt om man blir sugen på ett glas vin eller bubbel och ha glasen nära till hands 😉

Myckte mera ordning och även vardagsglasen får ta sin plats.

Sist men inte minst. Har vi kategoring skräplådan och allt annat som inte har en självklar plats i detta kök. Låder eller skåp som aldrig kommer bli klar.

Skräplådan, du vet vilken jag menar. Vi alla har den men ingen vill erkänna. Tro mig jag hade 4 😉 och såhär såg dom ut innan.

Dessa fyra fanns hos mig men efter en lång sortering finns det nu endast 2 lådor och en målarkorg till tjejerna.

En applåd till detta 🙂 TAck!

Förvaringskorgen till tjejerna gjorde jag eftersom dom så himla lätt kommer åt sina papper och stökar ner  och börjar måla på bordet istället för på pappret innan man ens hinner blinka.

På detta smidiga sätt kan man bara plocka ner korgen och ett stort plus är att det går snabbt att slänga in allt i korgen igen.

En viktig sak är när man har sluten förvaring är att använda sig av ettiketter (vilket ni kanske redan nu lagt märket till) Men kolla hur snygg och hur smidig blir det inte?

 

Jag hoppas att med detta inlägg, att jag fått inspirera er till att göra ett röj hemma och organisera i ordning ert kök. För gud vad mycket enklare det är när var sak har sig logiska plats.

 

Ha en fantastisk Söndag kväll för det ska jag verkligen ha <3

Höres igen på onsdag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *