DIY nattduksbord/sidbord eller soffbord.

 

Näääe men snälla Gummor och Gubbar, kan vi prata om detta lyzziga bord för skit och ingenting.

Hur snyggt blev det inte?! Jag är verkligen toknöjd och tycket det var så roligt att göra.  Vill du veta hur du också kan göra dessa? Fortsätt läs så kommer beskrivningen 🙂

INKÖP:

* Ett gjuterör från biltema kostar 139kr och räcker till 2 sängbord

*Kvartsstavar finns att få tag överallt mina hamnade på ca 450kr (för 2 bord)

*Mdf-skiva ca 140 kr

*Trälim

 *vattenpass

*Sticksåg

*Gjersåg

 *spännband

*färg /hårdvax beroende på hur du vill att ditt bord ska ha för slutfinisch.

Matrialkostnad för ett bord ca 350 kr.

 

 

1. Det första ni behöver göra är att kapa gjutröret i den höjden ni vill ha erat bord. jag använde en vanlig såg.  Tänk på att det kommer en skiva på så det kanske tillkommer ca 1-1.5 cm. Sen kapar du kvartstavarna efter önskad längd.(samma som gjutröret) Detta gjorde jag med en gjersåg. Som ni ser på bilden här under. Tips är att såga en pinne i rätt längd och utgå sedan ifrån den när du ska såga. (Höll på att bli knäpp på allt mätande. Men när jag kom på denna lösning gick detta betydligt snabbare. )

 

 

 

Mät med mätpinne gör ett sträck och såga.

2. När alla pinnar är utsågade börjar limmande. Var noga här från början för blir lätt fel. Jag använde mig av ett vattenpass och målar streck på gjutröret så man kunde se att pinnarna höll sig raka. Men jag kontroll mätte ganska ofta med vattenpasset också försäkerhet skull. Jag upptäckte att det var smidigast att sätta en pinne i taget på varje sida så den han och torka lite innan nästa pinne kom på plats.

3. Ibland när jag märkte att limmet behövde sätta sig så tog jag hjälp av spännband och drog åt för att hålla pinnarna på plats.

Jag lät även dom stå över natten med spännbandet runt när jag var klar.

4. Välj nu hur stort din bordskiva ska vara. Jag vald attd en skulle sticka ut ca 5 cm utanför men det är en smaksak. Såga ut cirklarna med en sticksåg ur MDF-skivan och har du inte gjort detta innan så be om hjälp. Dennis fick hoppa in och såga 2 nya då mina blev allt annat än runda 😉

5. Jag valde att måla bordsfötterna i en i en hårdvax som vi hade kvar från vi målade om golvet i vårat sovrum. Jag gjorde mest för att furut inte skulle sticka i väg och bli allt för gult plus att det blir en skyddande yta om man skulle råka spilla.

Bordskiverna målade jag i en Ljus beigefärg. Tanken var först att det skulle bara vara ljusbeige men tyckte det såg så himla tråkigt ut så jag valde att stänk måla dom.

Ni tar alltså en mindre pensel. (funkar säkert med barnes målarfärgspensel) Doppar i färgen och drar med tummen över penseln så det skvätter. OBS. se till att ha en stor duk för det skvätte i vissa fall på allt annat i rummet utom just skivorna. 😉 Efter att ha Blandat några olika färger blev slutresultatet detta. Det som jag blev mest nöjd över är att jag fick in våran fina väggfärg i borderna så att dom även plockade upp den.

Blev så mycket mer levande med lite skvättfärg.

 

Det var verkligen så himla roligt att göra och var ganska lätt måste jag ändå säga. det som var svårat var att hålla kvartstavarna raka runt hela röret. Jag hoppas ni blev inspirerarde av att göra dessa bord. och har ni frågor så självfallet är det bara att skicka. Hjälper gärna till.

Om ni missat mitt tidigare DIY projekt finns även denna fina sänggavel som tips. Här i ett annat inlägg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *